Direktlänk till inlägg 12 augusti 2011
Den här veckan som har gått har det ju varit väldigt höstigt och känslan av höstkvällar med te och tända ljus börjar smyga sig på! När mannen jobbar och barnet är på dagis blir det lätt lite långtråkigt så jag har hunnit med att baka en del. Dels provade jag att göra Äppelkompott med Mascarponekräm (som vi för övrigt hoppas kunna ha som dessert på bröllopet :) ), kladdiga chokladmuffins och sen har jag stekt äpple med råsocker, kanel och havregryn och smaskat på ihop med vaniljyoghurt.
Tänkte bjuda på de två äppelrecepten i alla fall!
*Äppelkompott med Mascarponekräm
*Äppelkompott:
ca. 350 g äpplen (gröna är godast till)
0,5 dl råsocker
0,5 dl vatten
0,5 vaniljstång (frön)
1 st liten kanelstång
Skala och hacka äpplena i lagom bitar, ca. 1x1 cm. Lägga alla ingredienser i en stekpanna eller kastrull. Sjud blandningen på medelvärme tills äpplena är mjuka och det mesta av vätskan kokat in i dom. Ta sedan bort från plattan och ta bort kanelstången. Mosa äpplena lätt med en potatisstöt eller gaffel (eller något annat som är bra att mosa med).
*Mascarponekräm: (denna gjorde jag under tiden som kompotten sjöd)
125g mascarpone
0,5 dl creme fraishe (37% fett)
0,25 dl florsocker
Kardemumma
Blanda ihop mascarpone med creme fraishen. Tillsätt florsocker och blanda ihop tills inga klumpar finns kvar. Tillsätt kardemumma efter smak. Detta är det ursprungliga receptet, personligen tyckte jag inte att det smakade så mycket så jag inproviserade lite ;) Jag la till lite vaniljsocker, kanske en knapp tesked. Sedan hade jag även i lite av vätskan från äppelkompotten som fortfarande puttrade. Detta ledde till att man även var tvungen att tillägga mer florsocker för att krämen skulle bli kräm och inte sås. det är bara att köra på liksom :)
Lägg upp kompotten i glas eller liknande medan den fortfarande är varm/ljummen. Toppa med krämen och servera genast. Om man vill kan man toppa med kanel och råsockerrostade havregryn eller en kanelstång.
*Äpple och havregryn med vaniljyoghurt
1 äpple (grönt)
0,5 dl havregryn
ca. 0,5 msk råsocker
Kanel efter smak
Smör till stekning
ca. 1 msk vatten
Dela äpplet i lika stora bitar som till kompotten. Smält smör i en stekpanna och släng i äppelbitarna. Låt steka en stund och strö sedan över sockret och kanelen. Blanda runt och tillsätt havregyn. Om det ser torrt ut kan man tillsätta lite vatten så att äpplena blir lite mjukare. När äpplena är lite mjuka men ändå har tuggmotstånd är det klart.
Häll upp ett glas/en tallrik/en skål (eller vad du nu vill servera i) med vaniljyoghurt och lägg äppelblandningen ovanpå. Ät på en gång :)
Nu är det läggdags för ett snorigt och eventuellt febrigt barn. 4 dagar på dagis har tagit ut sin rätt. Sen blir det film med kommande "Mannen" och även lite cola :)
/Cakemaker
Känner inte alls för att blogga längre :( Känner mig mest deppad, tjock, otålig, bitter, irriterad, arg och så vidare. Fortfarande ingen bebis och jag orkar på riktigt inte mer! Nu har jag gått en vecka längre än med A och denna gång har jag ju dessu...
Nej, ingen bebis än. Plutten har nu slagit syrran om längst tid i magen, vilket inte gillas av mamman! Jag vill gärna kunna klä på mig igen utan att pusta och stånka som under ett löppass. Strumpor är väl det projekt som tar längst tid och är jobbiga...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
|||
15 |
16 | 17 |
18 |
19 | 20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 | 26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|